7 Kasım 2010 Pazar

İŞLEMCİDE YARIŞANLAR : AMD ve İNTEL ARASINDAKİ FARKLAR



1-AMD işlemciler Ram i direkt kullanıyor bu sayede Ram i tam kullanıyor.Bu nedenle oyunlarda daha iyi.İntel işlemciler Ram i Kuzey köprüsü güzerinden kullanıyor.
2-AMD işlemciler cache ayrı ayrı kullanıyor bu ona dez avantaj sağlıyor.İntel işlemciler paylaşımlı cache kullanıyor.
Örnek verelim ;
1 AMD 1 İntel çift çekirdekli işlemcimiz olsun
AMD nin cachleri ayrı olduğu için bir işlemde 1 çekirdeğin cache inin birazını kullanıyor.Diğer bir işlemde de diğer çekirkediğin cache inin birazını kullanıyor.Boşta kalan cacheler çok az olduğu için diğer işlemlerde sorun yaşayabiliyor. İntel ise paylaşımlı olduğundan yani ortak cache kullandığından bir işlemden sonra artan cache bir yerde olduğundan toplam cache i daha fazla oluyor bu da rahat çalışmasını sağlıyor.
3-Veri hızı AMD de hala çok düşük.
Sonuç olarak AMD Ram i tam kullandığı için bariz bir hız farkı oluşturuyor.Ancak Aynı anda çok fazla işlem yapılmaya kalkıldığında sorun yaşanabiliyor.İntel ise Aynı anda çok fazla işlem yapacaklar için uygundur.Ayrıca AMD hala 45 nm ye geçemediği için büyük sorunlar yaşıyor.45 nm ye geçmeye kalktığında isinma sorunu ile karşılaşıyor.
Peki fiyat performansta hangi tercih edilmeli.Tabiki AMD fiyatları çok daha ucuz ve çabuk düştüğü için dengi intelden yarı fiyatına varan fark ile sistem toplanabilir.Burada önemli olan ise donanımların uyumlu çalışabilecek şekilde seçilmesidir.İntel için intel AMD için ise Ati chipsetler tercih edilmeye çalışılmalı ve FSB hızı işlemci ile aynı olan anakart ve ram seçilmelidir.Seçilmezse İntel yavaş veya AMD yavaş gibi şikayetler ve web sitelerinde rastlanılan mantıksız kanılara varılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder